Спрямо две лица, участващи в протестите, са прилагани неправомерно специални

...
 Спрямо две лица, участващи в протестите, са прилагани неправомерно специални
Коментари Харесай

Спрямо двама от протестите е прилагано неправомерно СРС

 „ Спрямо две лица, участващи в митингите, са прилагани непозволено специфични разследващи средства. Едно от лицата е с дейна политическа активност и е отвън митингите. “ Това съобщи Огнян Стоичков от Националното бюро за надзор на СРС пред Българска национална телевизия.

Текат сега още 6 инспекции, за които има информация, че са прилагани СРС по отношение на лица, участващи в митингите. Тези инспекции обгръщат повече лица.

В Бюрото за надзор на СРС от 20 май до 7 юли са постъпили 80 сигнала на жители, които настояват, че участвайки в митингите, по отношение на тях са употребявани противозаконни СРС. Извършили сме 45 инспекции по тези сигнали, т.е. половината.

По отношение на установеното непозволено потребление на СРС, от Бюрото са сезирали способените органи по закон. Позицията на Бюрото е от 9 юли, а Бюрото е длъжно по закон да сезира основния прокурор, ръководителя на Специализираната прокуратура, Висш съдебен съвет и министъра на правораздаването. " Съобразно тяхната подготвеност, в случай че те решат, ще подхващат нужните дейности. Разбира се, докладваме и на Народното събрание ", добави Стоичков и увери, че при покана от тези институции, Бюрото ще спомага в среда, която ще резервира класифицираната информация.

СРС-та по отношение на протестиращи са били прилагани на съображение архаични текстове - че са готвили прелом.

Според Стоичков това е колизия със Закона за митингите, при който режимът за митинги и демонстрации е позволителен. В случая има непропорционалност на деянията и настояването за използване на СРС. Исканията обаче са бланкетни и доста постоянно се разказват учредения, които са несъответстващи, изясни Стоичков, като уточни, че " неконтактен ", " неразговорлив " и други избрания, които се употребяват в настояванията могат изцяло умерено да бъдат отнесени и към него самия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР